Brantegem-De Noose - Wichelen


Schenking : Jong 2025

Tandem die er niet voor terugdeinst om serieus te investeren in de duivensport. Of wat gedacht van deze ronkende namen op de hokken: Platteeuw Kurt & Raf, Vandenheede Freddy & Jacques, Casaert-Sénéchal, Norman Filip & Nicolas, Clique Gino, Van Gaver Tom, Hooymans Jan, Koopman Gerard, Klaas Alfons, De Smeyter – Restiaen, Batenburg – Van de Merwe, De Schryver Norbert, Meirlaen Etienne.


Voor wie de moderne duivensport van dichtbij volgt, hoeven we deze tandem uit Wichelen eigenlijk niet eens voor te stellen! Ze weten zich immers wekelijks te klasseren tussen de lokale, provinciale, zonale en nationale toppers.

Philippe Brantegem (64) kreeg de duivenmicrobe via vader en grootvader mee en zit al van jongs af aan tussen de duiven. Als bestuurder van diverse vennootschappen én bouwpromotor, hebben ook de duiven steeds een belangrijke rol gespeeld in het leven van deze drukbezette zakenman. Er werd jarenlang geïnvesteerd in topduiven of broers, zussen en nazaten ervan. Zijn relaties brachten Philippe naar de beste hokken wereldwijd en uiteraard wierp dit al meermaals zeer zoete vruchten af.

Sinds enkele jaren vormt hij een hechte tandem met vriend en dorpsgenoot André De Nooze, die als geen ander dagelijks met hart en ziel instaat voor de algemene verzorging van deze machtige kolonie.

In 2018 werd ten huize Brantegem een gloednieuw 'duivenpaleis' gebouwd met alle snufjes en inrichtingen om de hedendaagse duivensport ten volle te beleven.

En alsof dit alles nog niet genoeg was, kwam vanaf 2019 ook Kurt Platteeuw uit Rumbeke de tandem versterken en fungeert intussen als coach van het trio 'Platteeuw – Brandeno'.

De focus ligt in Wichelen vooral op de halve fond en fond en meermaals wordt ook deelgenomen aan enkele van de meest beruchte one loft races ter wereld zoals de 'Victoria Falls World Challenge Pigeon Race' en de 'South African Million Dollar Race'. Ook op deze keiharde wedstrijden wisten de duiven van Brantegem – De Nooze zich meermaals uitstekend te klasseren.

Stevige investeringen van de laatste jaren in duiven voor de overnachtingsvluchten zouden het binnenkort mogelijk moeten maken om ook in deze discipline de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. We kijken er alvast naar uit!


Spelsysteem

Op dit formidabele hok van 50m x 10m huizen zo'n vijfhonderdtal duiven, verdeeld als 250 jonge duiven, 150 jaarse, 50 oude vliegduiven en 50 kweekkoppels. Alle bakken zijn voorzien van mesttransportbanden en het 500m² grote vloeroppervlak bestaat integraal uit metalen roosters die 3 meter boven de gepolierde beton bevestigd zijn. Dankzij dit systeem wordt het kuisen herleid tot een druk op de knop van de mesttransportbanden en het reinigen van de betonvloer op het gelijkvloers.

Verder valt er over het spelsysteem weinig te vertellen: de oude en jaarse duiven worden simpelweg op traditioneel weduwschap gespeeld. De jonge duiven worden wel stevig aan de tand gevoeld; deze worden verduisterd van 1 april tot 21 juni en dienen het nationaal programma af te haspelen. Ze worden vooraf een tiental keer gelapt tot Ath en vervolgens vliegen ze 5 voorbereidingsvluchten met de maatschappij.


Medisch en voeding

Ook op medisch vlak verloopt alles behoorlijk spartaans. De bezoeken aan de dierenarts beperken zich tot de jaarlijkse verplichte inentingen en wie het ritme niet aankan gaat er onverbiddelijk tussenuit. Er wordt wel veelvuldig gebruikt gemaakt van de producten van hechte vriend en coach Kurt Platteeuw: dePlatteeuw Yellow DropsenYellow Crystals. Qua voeding wordt vooral de 'Kurt Platteeuw Speciaal'-duivenmengeling gegeven.


Rassen

Het feit dat Philippe niet terugdeinst voor serieuze investeringen blijkt uit de rassen die de hokken bevolken:Platteeuw Kurt & Raf, Vandenheede F&J, De Schrijver Norbert, Casaert-Senechal, Norman, Gino Clicque, Tom Van Gaver, Jan Hooymans, Gerard Koopman, Alfons Klaas, De Smeyter-Restiaen, Batenburg-Van De Merwe en Etienne Meirlaen.

Kortom: alleen het beste van het beste is goed genoeg!