1ste Nationaal Zone B1 Limoges II 1.990 Oude KBDB 2023
De successtory van Guy Van Huyneghem loopt over twee periodes. De eerste van 1970 tot 2000 in Brussel en de tweede van 2001 tot heden in Brussegem. Momenteel schittert hij op de (grote) halve fond. Ook voor Barcelona stoomt hij enkele duiven klaar.
Guy Van Huyneghem woonde tot 1985 in Jette (Brussel) waar hij samen met zijn echtgenote, een bloeiende elektrozaak uitbaatte. In 2009 vond hij het welletjes en besloot op het juiste moment zijn zaak over te laten aan een grote elektroketen. In 1985 verhuisde hij naar Zellik. Van opleiding is hij ingenieur elektronica. Guy is een vlotte tweetalige spreker, veel vragen hoef je niet te stellen en hij zoekt zeker geen publiciteit. Zijn schitterend spel was ons al een tijdje opgevallen waarna we zelf vroegen of een reportage kon.
De actieve carrière begon in 1970 te Jette. Toen werd er gespeeld, 4 verdiepingen hoog, boven de zaak. Het was de tijd dat er nog honderden duivenliefhebbers in het centrum van de hoofdstad speelden. Er werd alleen Noyon en Dourdan gespeeld. Het zakelijke leven liet niet toe meer tijd vrij te maken.
Tot 1980 speelde Guy goed zijn prijzen maar de echte doorbraak kwam na de aankoop van alle duiven van Miel Robijns die wegens te hoge ouderdom, er de brui aan gaf. De eerste vlucht met de Robijnsduiven was een succes. De eerste twee prijzen met de jonge duiven tegen een concurrentie van meer dan 2000 duiven. Guy heiligt het principe dat alleen prijzen per tiental van tel zijn. In 1985 verhuisde Guy naar Zellik, de vliegers zaten in Jette, de kwekers in Zellik.
In 1993 overrompelde Guy de autobonvlucht te Gooik. De boel werd opgerold met de eerste vier bij de oude, de eerste drie bij de jaarduiven en zes in de tien eerste bij de jongen. Toen vond de maatschappij het welletjes en verkleinde zijn omtrek waardoor Jette eruit vloog. Hard spel kan hard zijn. In die tijd was het niet zo moeilijk een ander lokaal te vinden. In 2000 volgde de verhuis naar het huidig adres in Brussegem. In 2001 werden de oude nog gedurende één jaar te Jette gespeeld, de jongen vlogen al uit in Brussegem. Het duurde tot 2010 vooaleer de grote halve fond werd aangepakt.
Alhoewel er nog andere zaken dan de duivensport hun dag vullen, geniet het echtpaar in een oase van rust, van één hectare, van een welverdiend pensioen. De nieuwe start verliep niet van een leien dakje. Zo werden begin 2000 een 60-tal jongen opgeleerd maar bij een slechte lossing ging het totaal verkeerd. Geen enkel jong kwam terug. Je zou voor minder je moed verliezen. Guy niet, hij koppelde alle beschikbare duiven, zowel in Jette als in Brussegem.
De heilige duivengrond van Brussegem?
Nee nee, daar geloven we al lang niet meer in. Goede duiven en een goede melker, dat zijn de vereisten tot succes. Uiteraad speelt de ligging, wind, massa nog een bijkomende rol. Brussegem, één van de deelgemeenten van Merchtem, ligt op ongeveer 10 km van Brussel in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De patroonheilige van Brussegem is Sint-Stefanus. Sint Stefanus geldt als de eerste martelaar van het christendom. Hij was de eerste diaken van de zeven die werden aangesteld door de apostelen om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. Of er nog altijd weduwen aalmoezen krijgen in Brussegem konden we niet achterhalen.
Alhoewel er zoals overal ook meelopers zijn, lijkt Brussegem wel de bevoorrechte "place to be". Buiten Guy Van Huyneghem kunnen we niet naast de vedette Eric Limbourg kijken maar er zijn nog enkele liefhebbers die er ver bovenuit steken. We denken aan Louis Vanden Eynde, terug bezig aan een schitterend seizoen, Louis Lemaire, Maurice Stevens, de man met de kleine korf maar supersnelle duiven, en nog anderen.
Het oude Robijnsras verhuisde mee naar de nieuwe hokken. Nog steeds is in de meeste pedigrees dit oud ras terug te vinden. Er werd op snelheid gespeeld te Lombeek. Een maatschappij waar nog euro's te verdienen vallen. Sedert een paar jaar werd overgeschakeld naar de grote halve fond met als vast lokaal De Ware Vrienden van de Verre Drachten te Beersel. Vooraleer de halve fondtoer op te gaan wordt gespeeld in Lombeek, bloeiend lokaal met wekelijks veel duiven op de snelheid.
Versterking
Alhoewel er na 35 jaar nog steeds achterkleinkinderen van de oude Robijnsoort op het kweeekhok vertoeven, werd regelmatig naar vers bloed uitgekeken. Als je de goede soort bezit is het soms moeilijk nog beter te vinden. Al te dichte inteelt wordt vermeden. De nieuwe aanwinsten die met succes werden gekruist komen van Fons Denayer Wemmel, Xavier Vandenbossche Beersel, Clement De Mesmaeker Sint-Ulriks-Kappele en last but not least bij Louis Vanden Eynde uit Brussegem. In 2006 was het Guy niet ontgaan dat Louis Vanden Eynde er een prachtig seizoen had op zitten. Er werden enkele laatjes gekocht waaronder twee uit de Louis die in 2006 de tweede nationale asduif grote halve fond werd.
Hokbestand
Alhoewel de ruimte voor handen is mogen we niet spreken over een megahok. Ongeveer een 50-tal weduwnaars worden op het klassieke systeem gespeeld. Hiervan zijn 20 oude en 30 jaarduiven. Jaarlijks worden een 100-tal jongen voor eigen hok gekweekt. De tweede ronde gaat naar zijn vriend Michel Van Muylder, ondervoorzitter van het lokaal in Beersel, die er al mooie prestaties mee verwezenlijkte.
Negen duivinnen met vaste partners, die niet reizen, worden op weduwschap gespeeld, en met succes. Iedere week gaan ze mee, meestal naar een grote halve fondvlucht. Zo behaalde een duivin, de 2127258/11 in 2012 niet minder dan 15 prijzen van 15 vluchten, 4 op Noyon en 11 grote halvefond vluchten.
Op weg naar Barcelona...
Samen met zijn vriend Andre Moonens werd beslist zich binnen een paar jaar te wagen op de grote fond met als hoofdoel Barcelona. Als je het niet te ver wilt zoeken, bij wie kan je dan beter aankloppen dan bij het Barcelona Loft van de Gebroeders Desbuquois uit Kappele-op-den-Bos? Er werd een ronde eieren aangeschaft. Tijdens de winter werden nog 4 duiven aangekocht op de totale verkoop van Declercq-Vervaeren, Rillaar, uit de lijn van De Joost van Desmeyter-Restiaen uit Melden. Een 70-tal toekomstige fondduiven maken al hun dagelijkse rondjes rond de hokken in Brussegem en zullen deftig opgeleerd worden.