Desbuquois Gebr.

Kapelle O/D Bos


Schenking : Jong 2025


2de Nat. Kampioen Oude Fond KBDB 2022

3de Nat. Asduif Oude Fond KBDB 2022

1ste prov. Kampioen Oude Fond KBDB 2022

2ste prov. Kampioen Jaarse Fond& Zw.Fond KBDB 2022

1ste prov. Asduif Oude Fond KBDB 2022

1ste prov. Asduif Jaarse Fond & Zw.Fond KBDB 2022



1ste Nat. Barcelona 12.281

1ste Nat. Libourne 3.699


Kapelle-op-den-Bos – Een landelijke gemeente in Vlaams-Brabant die wordt gerekend bij de Brabantse Kouters ten noorden van Brussel. Al meer dan honderd jaar wordt Kapelle-op-den-Bos geassocieerd met de eternitfabrieken.De duivensport kreeg er af te rekenen met een terugval zoals overal elders en er zijn geen tien duivenmelkers meer. Gebr. Desbuquois en Francois Van den Troost spelen er met succes de fond en daarnaast is er nog een handvol snelheidsspelers die er de degens kruisen.

Het seizoen 2022 was zeer succesvol voor Michel en Didier Desbuquois. Zij wonnen 5 x 1e provinciaal en 3 x 2e provinciaal op de fond. Zij hadden de 3e Nat. Asduif fond oude en werden 2e Nat. Kampioen fond oude KBDB naast 1e Kampioen fond en Oscarwinnaar in de Brabantse Unie.Knappe resultaten van een kolonie die al vele jaren de dienst uitmaakt op de fond.

KAMPIOENSCHAPPEN 2022

Nationaal
3e Nat. Asduif fond oude (2080053-20)
2e Nat. Kampioen fond oude
28e Nat. Asduif fond jaarse (2021524-21)
29e Nat. Asduif grote fond oude (2065792-16)

Brabantse Unie
1e Oscar fond met 1e getekende
2e Asduif fond 2080053/20 (4 pr.)
2e Asduif fond 2021524/21 (3 pr.)
2e Algemeen kampioen fond
2e Algemeen kampioen fond oude 1+2
2e Algemeen kampioen fond jaarse 1+2
3e Asduif Grote Fond oude 2065792/16
5e Asduif fond 2021738/21 (3 pr.)
9e Asduif fond 2021784/21 (2 pr.)

KBDB Vlaams-Brabant
1e Prov. Asduif fond oude
1e Prov. Asduif fond jaarse
1e Prov. Kampioen fond oude
2e Prov. Kampioen grote fond oude

Belgische Verstandhouding
3e Algemeen Kampioen
4e kampioen 15 prijzen

Vader Fernand

Vader Fernand, grootvader Prosper en nonkel Valère waren alle drie duivenmelkers. Vader Fernand heeft samengespeeld met nonkel Valère en zij speelden de halve fond in de jaren zestig. In de beginjaren zeventig werd er gespeeld onder de naam Fernand Desbuquois. Later zijn ze begonnen in Bornem onder de naam Debusschere-Desbuquois. Dat heeft enkele jaren geduurd en dan zijn ze in vriendschap uit elkaar gegaan. Eind jaren zeventig werd er gespeeld onder de naam Desbuquois & Zonen of Fernand en zijn zonen Didier en Michel. Toen werd er nog altijd in Bornem gespeeld en kwamen de eerste topresultaten op Barcelona. In 1986 werd er verhuisd naar de hoeve in Kapelle-op-den-Bos voor de uitbreiding van de zaak in ramen en deuren. In de jaren 1986-1988 werden daar de eerste hokken gebouwd en die zijn tot op heden nog altijd onveranderd gebleven.

“Bolleke Watten”

Eind jaren tachtig vormden duiven van Albert Gorin, Ramegnies en goede vriend Emiel Matterne de eerste basis van een fondkolonie in wording. Vanaf 1988 tot 2010 werd uitzonderlijk de overnachtfond gespeeld. Topprestaties in die periode waren 1e Nationaal Barcelona 2006 met “Roger Barcelona” en dat was wel de mooiste zege uit de carrière. In 2005 hadden ze 2e, 5e, 7e nationale asduif en lang waren ze recordhouder top honderd nationaal. Ze waren een vaste waarde op Barcelona, Perpignan en St. Vincent.
Na 2010 werd er overgeschakeld op de ééndaagse fond met duiven van Erik Limbourg of de oude soort van De Rauw-Sablon. Op de totale verkoop van Erik Limbourg werd “Bolleke Watten” B07-2135143 gekocht en dat is een zoon uit “Blauwe As” x “Super Marseille Duivin” (Aelbrecht). “Bolleke Watten” werd gekoppeld met de fameuze “Dikke Blauwe” B05-6433118 (Jan Verbergt, als ei afkomstig van Limbourg). Zij was een rechtstreekse dochter van “Lucky 85” x “Bourgeke Limbourg”. De “Dikke Blauwe” was een basisduivin op het hok.
“Bolleke Watten” x “Dikke Blauwe” werden de ouders van “Bolleke Watten Junior” B10-2155132 . Die werd 1e Olympiadeduif Marathon Boedapest 2015 en 3e Nat. Asduif Fond KBDB 2013.
“Bolleke Watten Junior” B10-2155132 werd gekoppeld met de “030 Duivin” B08-4061030 (1e Nat. Argenton Raf Denhaese, puur Limbourg) en zij werden de ouders van “Mona Lisa” B14-2237485 of de beste duivin ooit bij Gebr. Desbuquois! Zij werd moeder van 2e nat. Cahors, 4e nat. Valence, 5e nat. Limoges, 7e nat. Souillac, 6e Nat. Asduif enz.
“Mona Lisa” werd gekoppeld met “Strong Wapon”, zoon van B10-2155192 (broer van “Bolleke Watten Junior”) x B09-4022031 “Daisy” (zuster van “030 Duivin” of moeder “Mona Lisa”). En uit die koppeling komt B20-2080053 “Top Gun” en die werd 3e Nat. Asduif Fond 2022.


Partners altijd samen bij inkorving

Didier en Michel Desbuquois kwamen in 2022 aan de start met 40 jaarse en 30 oude weduwnaars. Zij werden op 19 februari gekoppeld en mochten acht dagen broeden, daarna werden de eieren weggenomen. De eerste week van april werden ze opnieuw gekoppeld, kwamen met eieren, werden opgeleerd maar mochten niet meer broeden. Het opleren gebeurt in etappes van 10 km, 20 km, 40 km, 60 km, 80 km en dan de mand in voor Noyon. Daarna gingen ze iedere week de mand in tot de halve fond.
Er werd 2 x daags een uur getraind vanaf april tot Perpignan. In het begin is het een verplichte training en verder conditie opbouwend. De weduwnaars vliegen de dagfond tot Narbonne (850 km) en Perpignan (940 km).
Bij de inkorving komen de partners altijd samen ook op de vitesse wedstrijden, vooral om de jaarse duiven het weduwschap te leren. Bij aankomst van de vitesse wedstrijden blijven de partners een à twee uur samen. Na een zware vlucht blijven ze samen tot ’s avonds.
Er wordt gezocht wie er kan gemotiveerd worden. Er worden extra bakken opengezet, er worden kapellekes opgehangen, er wordt een hokgenoot weggenomen en een andere doffer kan de woonbak innemen.
Na het seizoen wordt er een ronde late jongen gekweekt als reserve. In de winter komen de duiven niet meer los wegens gevaar voor roofvogels.

Duivinnen iedere dag wegvoeren

Er wordt met 15 oude en 35 jaarse duivinnen op het weduwschap gespeeld. De wedstrijden Agen en Narbonne (einde broeden) worden op een nestje gespeeld. Barcelona wordt ook op broeden gespeeld.
De duivinnen worden op 19 februari gekoppeld, ze broeden tien dagen, dan gaan de eieren weg en ze zitten dan op het weduwschap. De duivinnen trainen 1 x daags wegens tijdgebrek.
Het opleren gebeurt in etappes van 10 km, 20 km, 40 km, 60 km, 80 km en dan de mand in voor Noyon. Voor de wedstrijden Agen, Narbonne en Barcelona worden de duivinnen iedere dag weggevoerd tot 60 km.
Bij de inkorving komen de partners zo’n vijf minuten samen en na aankomst van een wedstrijd blijven ze twee à drie uur samen. Voor lastige wedstrijden blijven ze samen tot de volgende morgen. De duivinnen verblijven tijdens de week in een buitenvolière waarvan de voorzijde open is. De doffers zitten in het hok achter de volière maar ze kunnen elkaar niet zien wegens neergelaten rolluiken. Bij de duivinnen is er geen probleem met het onderling paren. In de volière zitten de duivinnen op latten en krijgen een lichte voeding. In 2022 was er een herstart met de duivinnen en jaarling “Maggy” won de 10e nat. Narbonne. De doffers zijn wel nog steeds de beste.
In 2023 zullen de duivinnen op Barcelona gespeeld worden op een nestje.

Jongen moeten ervaring opdoen

Er wordt een ploeg van 300 jonge duiven gekweekt uit de kwekers. De jongen worden aan de ouderdom van 25 dagen gespeend. De jongen worden niet verduisterd en niet bijgelicht.
Het opleren gebeurt in stapjes tot 80 km en dan gaan ze mee met de vereniging.
De jongen vliegen de wedstrijden Noyon en Sermaises. Er komen geen schuifdeur of kartonnen dozen aan te pas. De jonge duiven zitten op houten roosters. Bij de inkorving worden de jongen gewoon van het hok genomen. Sommige komen met een nestje maar de meeste vliegen voor hun schabje. Het is de bedoeling bij de jonge duiven dat ze wat ervaring opdoen voor de jaren die volgen.


Voeding AIDI

Tijdens het seizoen 2022 werd vanaf Limoges overgeschakeld op AIDI (Eddy Noël) en met succes mag gezegd worden. In de periode van de vitessevluchten wordt er Winterrust + mix 1 gevoederd. Bij aankomst van een lastige wedstrijd wordt er op zaterdag Long Distance gevoederd. Daarna wordt er opbouwend mix 1 gevoederd tot de laatste 3 dagen voor de inkorving. Dan wordt er overgeschakeld op Long Distance + mix 3. De duiven krijgen genoeg eten, ze hebben geen honger maar altijd goesting. Dat is de kunst van het voederen.
Voedseladditieven zijn “Supergrit” + “Mineralenmix” tweemaal per dag vers verstrekt na het eten. De duiven worden gevoederd in een gezamenlijke voederbak op de grond en dit om de na-ijver tussen de duiven wat aan te wakkeren.
Er gaat nooit medicatie of bijproducten over het eten. En het moet gezegd dat de voeding super belangrijk is. De meeste duiven worden kapot gevoederd door te veel te voederen.

Medische begeleiding

Dierenarts Norbert Peeters is de vriend aan huis sinds 25 jaar. De familie Desbuquois gaat met hem samen eten en op reis.
Na de eerste koppeling wordt er tien dagen behandeld tegen trichomonas met medicijn van dr. Peeters. Bij aankomst en inkorving van de duiven vanaf Limoges krijgen ze altijd een pilletje tegen trichomonas opgestoken. Elke maandag worden er gele druppels toegediend via de neus. Deze behandeling geeft goede resultaten.
Wat luchtweginfecties betreft gebeurt een behandeling op advies van dr. Peeters. Het is een week conditiepoeder, veertien dagen later EGS. Voor een belangrijke wedstrijd kan er een pil Streptococcen Amoxikuur gegeven worden.
Met adeno waren er weinig problemen. Alleen enkele jongen van de 1e ronde hadden wat braakneigingen.
De oude duiven werden ingeënt tegen paramyxo met Colombovac. De jongen werd ingeënt met paramyxo-rota (dr. Moens, Grimbergen). Er was geen tweede inenting. Tegen paratyfus is er ieder jaar in oktober een medicijnbehandeling gevolgd door een inenting.

Hokken nooit met water reinigen

Er wordt gespeeld op 24 m vlieghokken. Aan de voorzijde van de hokken zijn er geen ramen maar alleen rolluiken.In het dak van het hok, aan zowel voor- als achterkant, zijn er kantelramen. Bij bv. wind uit het zuiden staat aan de zuidkant het raam een klein beetje open, de noordkant staat half open en dat zorgt voor een “zuigeffect” zonder tocht. Er zijn volières voor de hokken. Het dak is geïsoleerd.
De hokken worden tweemaal daags gereinigd. Tijdens het vliegseizoen worden de hokken gestofzuigd voor de thuiskomst van de duiven. Er staat geen grote kuis gepland en de hokken worden nooit met water gereinigd. Over de volledige lengte van het dak is er een strook met dubbelwandig verandaglas.

Wel familiekweek

Vijftig kweekkoppels bevolken het hok. Er worden koppels herkoppeld en vanaf de vierde ronde krijgen bepaalde doffers om de 14 dagen een andere duivin. Jazeker, familiekweek om de stamvorming in stand te houden. “Mona Lisa” is hiervan een schoolvoorbeeld.
Het zijn de bevlogen vliegduiven die kweker worden. De kwekers worden ook geselecteerd in de hand en de afstamming wordt zorgvuldig bekeken.
Er worden nog weinig duiven bijgehaald maar er wordt aan samenkweek gedaan met Erik Limbourg. Er wordt aan compensatiekoppelen gedaan wat betreft model, vleugel, pluimen en gezondheid.
De stam van de kolonie wordt gevormd door de Limbourg-duiven. Best x best wordt gekoppeld. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan maar er wordt wel bijgelicht van tien dagen voor de eerste koppeling tot mei.
Wegens tijdgebrek wordt het kweekhok niet gereinigd maar het is een geweldig droog hok met veel licht en dat maakt het een goed hok.

Selectie

Bij de oude vliegduiven gebeurt de selectie op de prestaties en prijzen per 10-tal zijn voldoende. De jaarlingen worden in de hand gekeurd en moeten 1 x vroeg vliegen.
Van de duiven worden er ook kopprijzen verwacht. Vooral duiven die top tien of top twintig halen op de nationale vluchten krijgen een plaats op het kweekhok.
Het model van een duif is heel belangrijk. Michel ziet graag een mooi gevormde duif maar in alle types zijn er goede duiven. Maar toch voor hem liefst een goede vleugel, super pluimen en een mooie kop.

Een pechjaar

De broers Desbuquois bleven afgelopen jaar niet van pech gespaard. Didier kreeg een hersentrombose en is nu nog volop aan het revalideren. Michel kreeg een “nieuwe knie” en ook hij moet nog regelmatig langs bij de kinesist. Bij deze dan ook een woord van dank voor dochter Laura die in deze moeilijke tijden de verzorging van de duiven mee voor haar rekening nam.

Enkele toppers

  • “De Valence” B17-2070281werd 6e Asduif Fond Pipa Ranking 2020 voor 3 wedstrijden, 6e Nat. Asduif Fond KBDB 2020, 4e Asduif Pipa Ranking 2020 voor 4 wedstrijden. Hij won 4e Nat. Valence 7974 d., 247e Nat. Libourne 4605 d., 546e Nat. Limoges I 15.979 d., 87e Nat. Souillac 6668 d., 5e Nat. Limoges II 10.319 d., 117e Nat. Brive 3755 d.
  • “Bolleke Watten Junior” B10-2155132werd 1e Olympiadeduif 2015. Hij won 128e Nat. Bordeaux 6217 d., 114e Nat. Cahors 8348 d., 42e Nat. Zone Souillac 2447 d., 85e Nat. Perpignan 6661 d., 78e Nat. Montélimar 5952 d., 28e Nat. Montauban 6772 d., 103e Nat. Libourne 6658 d., 135e Nat. Souillac 5282 d. Werd 3e Nat. Asduif Fond KBDB.
  • “Conor McGregor” B17-2070060.Hij won 56e Nat. Agen 4305 d., 425e Nat. Vierzon 20.912 d., 226e Nat. Montauban 5408 d., 158e Nat. Perpignan 3915 d., 3e Nat. Narbonne 4445 d. / 4e Internat. 21.394 d., 31e Nat. Pau 3514 d.



Alle info vind je op de site van deze sympathieke broers:  http://www.desbuquois.eu/